Nooit meer de weg op zonder dashcam

Een dashcam wordt een erg belangrijk onderdeel van het dagelijkse verkeer in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld. Het is een klein cameraatje die je op je voorruit in je auto hangt en die filmt wat er voor en/of achter je op de weg gebeurt. In Nederland rijden inmiddels zo'n half miljoen mensen met zo'n dashcam in hun auto en dit aantal groeit elke dag.

De dashcam filmt altijd (eventueel ook tijdens het parkeren) en slaat alle beelden op op een Micro SD kaart die erin zit. Mocht er iets gebeuren op de weg dan is de kans groot dat de dashcam dit heeft opgenomen. De video's kun je vervolgens - soms zelfs via Wifi op je smartphone - direct bekijken en eventueel doorsturen naar de verzekering of politie.

De weg op met een dashcam geeft je in veel gevallen een prettiger en veiliger gevoel tijdens het rijden. Een ander veelgehoord argument is dat je waarschijnlijk een stuk voorzichtiger gaat rijden als je aan het filmen bent of als je weet dat de kans groot is dat je wordt gefilmd. Het gebruik van een dashcam kan daarom ook aanzienlijk bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland.

Zelf een dashcam kopen? Een dashcam is te krijgen in allerlei versies en prijsklassen. Wij raden aan niet voor de allergoedkoopste te gaan maar in plaats daarvan de kiezen voor een dashcam rond de €100. Deze hebben vaak de beste beeldkwaliteit zodat je zeker weet dat kentekens en personen herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook heb je dan vaak extra handige functies zoals GPS zodat de snelheid wordt bijgehouden en Wifi om de beelden draadloos en direct te kunnen bekijken.

Tevens in andere landen waaronder België wordt de dashcam steeds meer gebruikt. Let altijd goed op de wetgeving in het betreffende land voordat je daar de weg op gaat met een dashcam, er kunnen hoge boetes worden uitgedeeld.